Du kanske känner till att det finns människor därute som är duktiga på, datorer som installerar program och ta bort virus i din dator. Du kanske känner en kompis eller en släkting som brukar hjälpa dig med din dator. Du är inte ensam. Faktum är att många som har datorproblem frågar först släkten och kompisar för att få sin dator fixad. Och varför inte? Det är billigare och kanske går det snabbare att fixa din dator.

Men jag har väldigt bra dator råd och ge dig, nu på direkten. Sluta med det. Så kallade självlärda ”duktiga” datorfixare i släkten kan göra mer skada än nytta. Jag vet inte hur många gånger arbetet med dator blev ansträngt på grund av en kompis flinka fingrar laddat ner något program för att ta bort virus som ger ännu mer problem i datorn. Har du tänkt på att efter virus borttagningen så är din dator inte som den var innan den fick virus? Att ta bort virus från en dator är en sak, att optimera din dator och kontrollera att den är fullt funktionsduglig något helt annat. Många virus lämnar efter sig skadat system och en slö dator.

Du kan hjälpa dig själv, men var försiktig
Det där med datorer är inte så svårt egentligen. Vissa saker kan du faktiskt göra alldeles själv utan problem. Ja, vissa baskunskaper krävs naturligtvis men många saker kan man faktiskt åtgärda själv. Försök att hitta guider på internet, från en annan dator som fungerar. Video kanalen Youtube är överraskande en jätte bra informationskälla för att lösa diverse datorproblem. Du kan pausa filmen och spola tillbaka om det gick för snabbt att uppfatta. Prova att använda olika söktjänster, inte endast Google. Testa Bing, Google på samma sökord. Ett tips är att skriva problemet exakt i sökrutan, men i kortfattat version för flest sökresultat. Testa dig fram. Du kommer upptäcka att du hittar många olika dator relaterade hemsidor men var försiktig med vad som står på dessa. Många utländska sidor vill att du laddar ner program för att åtgärda ditt datorproblem, så var extra uppmärksammad mot sådana sajter och ladda absolut inte någonting från dessa. Det kan gå riktigt illa för din dator om du gör det. Både för din dator och din ekonomi, då dessa sajter kapar kreditkortsnummer och identiteter.

Trasig hårdvara?
Om en hårddisk är trasig så är den det och man bör ersätta med en ny. Flimrar skärmen? Får din dator ingen ström? Har datorn sprucken skärm? Fattas det en tangent på ditt tangentbord? Är det glappkontakt i din dator? Alla dessa saker är fysiska fel och datorproblem lagar inte detta. Däremot jobbar datorproblem med andra som gör detta och är duktiga, pålitliga och håller bra priser både på hårdvaran och arbetet med att byta ut hårdvaran. Besök gärna hemsidan och kika runt där. Passa på att läsa igenom kundomdömen om du är minsta tveksam.