3G
Tredje generationens mobiltelefoni med fokus på både data och taltrafik. Hastigheter upp till 2Mbit/s med möjlighet att hantera datatrafik samtidigt som man talar i telefonen.

Turbo 3G (HSDPA)
Turbo 3G även kallat HSDPA, eller High Speed Downlink Packet Access som det rent tekniskt heter är ett vidareutvecklat och förfinat protokoll för 3G näten som erbjuder högre hastighet nedströms. Från 3g-nätets 2.2Mbit/s till teoretiska 14,4Mbit/s.

HSPA
High Speed Packet Access är ytterligare ett protokoll till 3G familjen som höjer nedströmshastigheten till 42Mbit/s och uppström till 11Mbit/s

4G
Läs mer om 4G här!

GPRS
General Packet Radio Services, en av de första plattformarna för mobil datatrafik i GSM-näten.
Här var första gången man använder datapaket för överföring som tillåter att man talar i telefon samtidigt som man är uppkopplad. GPRS kallas för 2,5G p.g.a. sina fördelar.
Datahastighet på 9600 bit per sekund var protokollets tak.

EDGE
Enhanced Data Rates for GSM Revolution är en uppdatering av GSM-tekniken som möjliggör hastigheter på hisnande 235 kbit/s nedströms och 118 kbit/s uppströms. Edge kallas för 2,75G som ett mellanting mellan GPRS och 3G.

LTE
Long Term Evolution är det riktiga egentliga namnet på 4G. Läs mer om 4G här!

3GPP
Third Generation Partnership Project, en sammanslutning av flera aktörer inom telekommunikation vars syfte är att skapa globala tekniska specifikationer för mobil kommunikation.

WCDMA
Wideband Code Division Multiple Access, teknik från 1998 som mestadels hanterats av Ericsson för taltrafik och datatrafik. Föreslogs som standard till ITU. WCDMA var standarder i Europa, USA, Kina och Japan vad gäller nästa generations mobilsystem.
Tillägg av redaktör: Man kan säga att det fortfarande är, men då vi som driver denna sida är insnöade på 4G så får vi faktiskt säga att 4G är nästa standard 😉

OFDM
Orthogonal frequency-division multiplexing, aen teknik som återfinns i bl.a. ADSL, WIFI och vissa bildprotokoll. Tekniken går ut på att sända data i flera mindre dataströmmar med en underbärare för uppsamling vars främsta egenskap är minskad störningspåverkan. OFDM används som moduleringsteknik i LTE (4G).

MIMO
Multiple Input Multiple Output, en teknik för trådlös överföring där både sändaren och mottagaren har flera sändare och mottagare. även varianter av MISO eller SIMO finns där endera sändaren eller mottagaren har enkel sändare/mottagare.

TDD
TDD är en annan variant av FDD där man istället använder tidluckor än frekvenser. TDD ger inte samma kapacitet.
Kina har valt TDD för sina kommande 4G lösningar.

FDD
Separata kanaler för upp och nedladdning som man enats om i Europa som standard för LTE.

Uppströms
Data som laddas till (som du skickar) mobilnätet till din enhet kallas för nedströms. Används flitigt för att beskriva hastighet i en uppkoppling.

Nedströms
Data som laddas från (som du hämtar) mobilnätet till din enhet kallas för nedströms. Används flitigt för att beskriva hastighet i en uppkoppling.